Податкова амністія – не безплатна. Скільки і кому доведеться платити

23.07.2021

     З 22 липня набули чинності два основні закони про податкову амністію. Ще один закон з цього пакета набув чинності раніше, 26 червня. А четвертий законопроєкт поки перебуває на розгляді ВР, але визначений президентом як невідкладний і його повинні розглянути найближчим часом.

     Сама податкова амністія стартує приблизно через місяць – 1 вересня. І триватиме рівно рік.

Хто точно не повинен подавати декларації

     Не повинні і навіть не мають права подавати "нульову декларацію" чиновники і депутати – особи, уповноважені на виконання державних функцій. Оскільки вони і так обов'язково декларують свої доходи.

    Також можуть не подавати декларацію ті, чиї активи менші від встановленого мінімального порогу. Що це за поріг і хто може не подавати декларацію:

- Не потрібно подавати декларацію, якщо будь-які активи, крім нерухомості і транспортних засобів, мають сумарну вартість не більше 400 тис. грн станом на дату завершення одноразового декларування (31 серпня 2022 року).
- Якщо сумарно площа квартир не перевищує 120 кв. м. Нагадуємо: враховується не тільки винятково власність платника податків, а й квартири, які належать йому за правом спільної або спільної часткової власності.
- Якщо площа житлового будинку або будинків не перевищує 240 кв. м.
- Нежитлова нерухомість у власності не перевищує 60 кв. м.
- Якщо загальна площа земельних ділянок не перевищує нормативну, який вказаний у ст. 121 Земельного кодексу (наприклад, для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 га, плюс для садівництва не більше 12 соток, плюс для дачного будівництва не більше 10 соток, тощо
- Якщо у власності лише один транспортний засіб.


     "Звичайні українці – це не цільова аудиторія закону про податкову амністію. Автори закону не чекають в деклараціях старий автомобіль або прабабусину каблучку. Я не думаю також, що держава може влаштувати "показову прочуханку" десятків простих українців, які не задекларували якесь невеличке майно. Державі це не потрібно. І для цього необхідно мати цілий штат "тих, хто шукає", а хто це буде створювати? Але якщо, наприклад, пенсіонер, який отримує 4-5 тисяч гривень пенсії, раптово за документами стає власником нового автомобіля Lexus, нехай навіть за кермом онук – то таке приховувати не варто. У податкових органів питання з'являться цілком справедливо. І потрібно розуміти, що відповідальність несе юридичний власник або співвласник автомобіля, квартири, картини і так далі. Це потрібно розуміти і чоловікові або дружині власника незадекларованого автомобіля, квартири, предметів мистецтва і так далі", – попереджає експерт з податкового планування Олексій Тройніков.

Інші новини

Заміські будинки подорожчали на третину. На скільки ціни злетять до кінця року?

Детальніше

Прогноз ринку елітної нерухомості за кордоном перевищив очікування на 3% — дослідження Knight Frank

Детальніше


country.ua